Platforma (The Platform)

Platforma (The Platform) este un film de groază-thriller spaniol de ficțiune, regizat de Galder Gaztelu-Urrutia și lansat în 2019.

Filmul este ambientat într-o închisoare mare, în stil turn, unde deținuții sunt alimentați cu ajutorul unei platforme care coboară treptat nivelurile. din turn, în mod evident un sistem echitabil dacă fiecare deținut își ia doar partea lor corectă de mâncare, dar profund inechitabil în practică, deoarece deținuții de la nivelurile superioare au capacitatea de a lua mult mai multă mâncare și de a lăsa mai puțin pentru cei de sub ei.

Din distribuția filmului fac parte Iván Massagué, Antonia San Juan, Zorion Eguileor, Emilio Buale Coka și Alexandra Masangkay.

Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film din Toronto din 2019, unde a câștigat premiul People’s Choice Award pentru Midnight Madness.

La TIFF, filmul a asigurat și o tranzacție de streaming la nivel mondial cu Netflix.

Goreng se trezește într-o celulă de beton marcată cu numărul 48. Colegul său de celulă, Trimagasi, explică faptul că se află într-o închisoare în stil turn, în care mâncarea este livrată printr-o platformă care călătorește de sus în jos prin gurile mari din podele și tavane.

Cei de la nivelele inferioare pot mânca doar ceea ce le lasă cei de sus. Fiecare cameră este încălzită sau răcită fatal dacă prizonierii încearcă să adune alimente după ce platforma și-a părăsit nivelul.

În fiecare lună, prizonierii sunt repartizați la un nou nivel și fiecărui prizonier i se permite să aducă un obiect cu ei; Goreng a ales o copie a lui Don Quijote, Trimagasi un cuțit auto-ascuțit.

Într-o zi, o femeie plină de sânge, numită Miharu, ajunge pe peron, iar Trimagasi explică că coboară groapa în fiecare lună în căutarea fiicei sale.

Colegii de celulă își spun reciproc de ce sunt în groapă: Goreng s-a oferit voluntar să petreacă șase luni în groapă în schimbul unei diplome, iar Trimagasi execută o condamnare de un an pentru omor.

Ei devin prieteni de-a lungul lunii, dar în ziua schimbării camerei, Goreng se trezește legat de pat. Au fost mutați la nivelul 171, unde platforma este complet goală de mâncare la sosire, iar Trimagasi explică că intenționează să mănânce fâșii de carne din Goreng pentru a supraviețui.

În a opta zi, Trimagasi taie din piciorul lui Goreng, dar este atacat de Miharu. Aceasta îl eliberează pe Goreng și îl omoară pe Trimagasi. Miharu mănâncă și îl hrănește și pe Goreng cu o parte din carnea lui Trimagasi înainte de a continua în jos.

Luna următoare, Goreng se trezește la nivelul 33 cu o femeie, Imoguiri, în calitate de coleg de cameră. El o recunoaște ca pe oficialul care l-a pus la îndoială înainte de a-l trimite la groapă.

Ea îi spune lui Goreng că există 200 de etaje în total și că nu știa de condițiile oribile ale Groapului și s-a oferit voluntar pentru a încerca să remedieze lucrurile când a fost diagnosticat cu cancer terminal. Imoguiri își raționează mâncarea și încearcă să-i convingă pe cei de mai jos să facă acest lucru, dar ei o ignoră până când Goreng amenință că va defeca în mâncarea acestora.

Goreng se trezește luna următoare la nivelul 202 și află că Imoguiri s-a spânzurat.

El mănâncă carnea ei pentru a supraviețui, experimentând halucinații ale ei și ale lui Trimagasi, înainte de a se trezi luna următoare la nivelul 6.

Colegul său de cameră, Baharat, încearcă să urce și să scape prin nivelul de sus cu ajutorul celor de mai sus folosind funia pe care a adus-o în groapă, dar cuplul care trăiește la nivelul 5 îl împinge înapoi în timp ce urcă.

Goreng îi spune lui Baharat că estimează că există aproximativ 250 de niveluri în total, convingându-l în cele din urmă pe Baharat să coboare cu el pentru a raționaliza mâncarea.

Pe măsură ce coboară, le predau porții prizonierilor, atacându-i pe cei care încearcă să mănânce mai mult. Aceștia sunt martori, dar nu sunt în stare să-l oprească pe Miharu să fie ucis de un deținut la un nivel inferior, ambii suferind răni în timp ce încercau să o apere.

Goreng și Baharat continuă să coboare și descoperă că platforma nu se oprește la niveluri în care nimeni nu este viu, trecând în cele din urmă pe nivelul 250 și ajungând la nivelul 333 unde platforma se oprește în cele din urmă.

Ei presupun că acesta trebuie să fie ultimul nivel și să coboare, dar platforma continuă să coboare. Ei descoperă o fetiță în cameră și îi hrănesc panna cotta neatinsă pe care o păstraseră ca „mesaj” pentru bucătarii de la vârf.

Goreng îl visează pe Baharat spunându-i că „fata este mesajul”. A doua zi, Goreng îl găsește mort pe Baharat după ce a cedat rănilor sale și îl duce pe copil cu el la sosirea platformei, urcând pe fundul groapei, unde îl vede din nou pe Trimagasi, care îi spune că „mesajul nu necesită purtător. ”

Goreng părăsește platforma și se îndepărtează cu Trimagasi, ambii întorcându-se pentru a privi în timp ce fata este urcată.

PRO

  • filmul este relativ scurt (1 ora și jumătate)
  • povestea este foarte reușită și originală
  • ne învață pe toți lecții de viață, despre oameni și despre comportamentul acestora, mai ales despre egoism.
  • pe actori sincer, nu i-am văzut niciodată, însă cel puțin actorul principal, sunt foarte bine aleși, chiar și Trimagasi

CONTRA

  • finalul este, în opinia mea, foarte prost gândit pentru un film atât de bun și de original, fiind extrem de confuz, eu personal neștiind dacă planul a functionat sau nu
  • aș fi vrut să știu mai multe detalii despre Administrație, despre sensul gropii
  • Dacă dorești un articol despre un subiect anume sau cu anumite informații, nu ezita să scrii un comentariu sau să ne trimiți un email la adresa din pagina „CONTACT”.
  • Nu uita să te abonezi apăsând butonul de mai jos, pentru a fi notificat la fiecare articol nou postat.

Castelvania – Sezonul 1

Castlevania este un serial american animat pentru adulți, bazat pe seria de jocuri video cu același nume. Primele două sezoane adaptează intrarea în 1989 în Castlevania III: Blestemul lui Dracula și îi urmează pe Trevor Belmont, Alucard și Sypha Belnades în timp ce apără națiunea Țării Românești de Dracula și demonii săi. Sezoanele 2 șiContinuă lectura „Castelvania – Sezonul 1”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: